Küf Mantarı Problemi
Geri DönResimde çeşitli küf örnekleri görülmektedir. Küfler, canlıların sınıflandırılmasında mantarlar sınıfına dahil edilir. Küf mantarları şapkalı mantarlar gibi çoğunlukla heterotrof olarak beslenir, yani çürümüş veya ölü organik maddeleri parçalayarak hayatta kalır. Yaşamlarını sürdürebilmek için suya ihtiyaç duyan küf mantarları, suyun bulunmadığı ortamlarda havadaki nemi kullanır. Havanın nemi, mutlak nem olarak birim hava hacminde bulunan su buharı miktarının gram cinsinden (g/m³) ifadesidir. Bağıl nem ise bu miktarın, o sıcaklıkta havanın alabileceği maksimum kapasiteye oranının yüzde (%) olarak ifadesidir. Bu özellikleri göz önünde bulundurarak gıdalarımızın küflenmesini nasıl önleyebiliriz? Kapalı bir ortamda havadaki nemi kontrol ederek küf oluşumunu önlemek mümkün mü?
Bir işletmenin gıdalar için kullandığı saklama dolabında küf oluşumunu engellemek için şekildeki gibi bir otomatik kontrol devresi kurulacaktır. Bu devre, bilgisayar, Arduino kartı, nem sensörü, DC motor ve ona bağlı fan kullanılarak şekilde görüldüğü gibi tasarlanacaktır.
Otomatik kontrol devresinde aşağıdaki özellikler bulunmaktadır:
I. Problem çözümünde saklama dolabının nemi, dış ortamın neminden daha fazla olduğu kabul edilecektir.
II. Saklama dolabında nem oluşumunu önlemek için bağıl nem %55 ten az olmalıdır.
III. Saklama dolabındaki nem seviyesi, nem sensörü aracılığıyla sürekli ölçülmektedir.
IV. Dolabın üzerinde havalandırmayı sağlamak için DC motorla kontrol edilen bir fan bulunmaktadır.
V. Nem sensörü ve fan bir Arduino kartı bağlanarak ve karta yüklenen yazılımla saklama dolabında istenen ortam şartları otomatik olarak sağlanmaktadır.
VI. Saklama dolabındaki bağıl nem %55 in üstüne çıktığında nem hava fanı aracılığıyla dışarıya atılacaktır. Nem %55 in altına düştüğünde fan duracaktır.
Buna göre, özellikleri yukarıda verilen devreyi, Arduino simülatörü olan Tinkercad üzerinde kurup kodlayarak çalıştırınız.
Aşağıdaki bilgileri kullanabilirsiniz:
Thinkercad ortamına ve kodlamaya giriş https://www.tinkercad.com/dashboard.
Breadboard kullanımı.
Nem sensörünü devreye bağlama ve kodlama.
DC motor’ u devreye bağlama ve kodlama.